Vae tlusté střevo nemůe správně pracovat, jestlie jíte průmyslově nebo i domácky "zpracované", pečené a vařené potraviny, denaturované produkty ze krobu a cukru, nebo nadměrně solíte, a to i tenkrát, máte-li dvě a tři stolice denně!
Takové potraviny nemohou dodávat stravu svalům, nervům a buňkám střevní stěny, tlusté střevo není vyivováno a zpravidla hladoví. Vyhladovělé tlusté střevo můe propustit sice mnoství fekálií, ale je neschopné provést řádně zaívací a vstřebávací procesy.
Lidské tělo musí být vyivováno, aby zůstalo na ivu. Buňky a tkáně, ze kterých je sloeno, jsou ivé organizmy s obdivuhodnou mírou odolnosti, elasticity a regenerační schopností. Aby se buňky a tkáně mohly zase zotavit a posílit, musí se jejich potrava skládat z ivých, nezpracovaných elementů. Existují také potraviny, které mají za úkol přispět k vyloučení opotřebovaných buněk.
Vláknina, která je pro správné a dokonalé strávení naí potravy velmi důleitá, je potřebná jak v tlustém, tak v tenkém střevě. Vláknina musí být ovem sloená z vláken SYROVÝCH potravin. Kdy se vlákna pohybují tenkým střevem jsou, obrazně řečeno, "nabitá" a v tomto stavu velmi uitečná pro činnost v různých oddílech střeva. Tlusté střevo nepřevezme jen neztrávené zbytky naí potravy, ale přizpůsobí se vláknině, na které je závislé, a pouije ji jako "střevní metlu".
Jsou-li minerální látky z potravin nasyceny olejem nebo tukem, nemohou být zaívacími orgány správně zpracovány a přejdou jako odpad z tenkého do tlustého střeva. Mimoto se musí tělo zbavit tlustým střevem spousty opotřebovaných buněk a tkání. Při procházení stravy tělem zanechávají potraviny na vnitřní stěně tlustého střeva hlenovitý povlak, podobný omítce na stěně. Časem můe tento povlak pozvolna zesílit a obsah střeva, který je vylučován za takových podmínek, obsahuje mnoho nestrávené potravy, kterou tělo málo, nebo vůbec nemůe vyuít. Následkem je vyhladovění, které si neuvědomujeme, které je vak příčinou předčasného stárnutí a senility.
Nae dnení "civilizace" spočívá na principu finančního zisku. V zásadě není na finančním zisku nic patného. Věc vypadá vak docela jinak, jestlie se to děje na úkor naeho zdraví. Pěchujeme-li do naeho těla "mrtvou" potravu a současně se nestaráme o dokonalé vyloučení odpadových látek, dostaví se, jako bezprostřední následek, nemoc.
zdroj: RNDr. Petr Fořt, CSc. - Zdravá výiva nejen pro eny |