Dr.Petr Fořt, CSc. expert ve výivě
Kdy se mi na přednákách posluchači ptají, jak se vůbec mohu bez obav najíst kdy toho vím tolik negativního o kvalitě a sloení potravin, veřejném stravování, technologiích, kvalitě surovin a obsahu kodlivých látek v nich odpovídám konstatováním, e moje znalosti mi dovolí vyhnout se těm největím rizikům. Díky tomu si také umím z celé řady alternativních výivových směrů vybrat jen to pozitivní a reálné. V ádném případě vak nikomu nedoporučuji nekriticky následovat doporučení zastánců svérázných stylů u jen proto, e mnohdy nerespektují individualitu kadého z nás nebo podceňují riziko jednostranné skladby stravy, v ní řada pouívaných potravinových zdrojů můe obsahovat víc zdravotně nevhodných sloek ne moderní racionální výiva. Řeení není v přístupu k problému stylem slepé víry nebo záměrného podceňování rizik. Jsem přesvědčen, e vem by nám mělo jít o dobrou věc. Nikoliv o zničení názorového oponenta jak se u nás stalo zvykem. Vím, o čem mluvím. Nedávno mne toti velmi nevybíravě a zle napadla jistá čelní představitelka české makrobiotiky. Prý má pravdu jenom ona, kdeto já se ve vem mýlím, ba dokonce bych se ani neměl ukazovat na veřejnosti....Ani by se předtím pokusila si se mnou popovídat o mých pomýlených názorech a o problémech vztahu výivy a zdraví.
U nás se rozmohl i dalí nevar - toti tendence kriticky se vyjadřovat k nějakému odbornému problému jenom z pozice svého vyího vzdělaní, ovem zcela odliného zaměření. Z tisku se pak dovídáme, e konzumace speciálních potravních doplňků je nesmyslná ba dokonce e je to okrádání, e vyrábět speciální funkční potraviny je zbytečnost, která můe kodit zdraví a podobně. Tedy vdy jen záměrně nebo z hlouposti vzniklé polopravdy. Pokud vak chci kritizovat nějaký systém ( mám na mysli výivový ), musím se nejprve dokonale seznámit s jeho principy a musím dokázat odpovědně zváit jeho pozitiva a negativa. S tím se u nás jak se zdá, nikdo neobtěuje. Autor: RNDr. PETR FOŘT, CSc.
|