|
|
Telecí řízky nebo kotlety na roštu |
| Ingredience: telecí řízky 4 ks
olej
máslo
sůl
Popis přípravy: Řízky nepereme, pouze na okrajích je otřeme čistou navlhčenou
utěrkou. Okraje masa nařízneme, aby se řízky nekroutily,
naklepeme je a osolíme. Před vložením na rozpálený rošt potřeme
řízky olejem. Opékáme je na každé straně 3 až 5 minut. Upečené
řízky potřeme máslem.
Přílohy: vařený květák, dušený hrášek, opečené brambory nebo
zeleninový salát s majonézou.
|
| Ingredience: maso vepřové 1 kg
špek 50 g
cibule 4 ks
česnek 8 stroužek
bobkový list
dobromysl-oregano
majoránka
tymián
kmín drcený
nové koření
rajský protlak
sůl
chile papričky sušené 8 ks
voda
hrášek sterilovaný
hrušky
avokado
banány 3 ks
tykev
fazolové lusky
broskve
brambory
olej
Popis přípravy: MASO
Špek nakrájíme na kostičky, oloupanou cibuli na půlky a stroužky
česneku polovinu podélně na půlky a zbytek nasekáme na plátky.
Vepřovou krkovici nakrájíme na proužky a po částech na
rozpáleném vysmahlém špeku prudce opečeme. Opečené kousky
dáváme do zapékací misky. Při poslední várce masa přidáme
všechnu cibuli, půlky česneku, vše opečeme a dáme do misky.
Přidáme koření, sůl, protlak nebo rajskou šťávu - ne kečeup!,
rehydratované chile papričky (viz dále), trošku podlijeme a přikryté
dáme péci. Podléváme vodou z papriček.
PAPRIČKY
Připravíme si kastrůlek s vařící vodou, asi 0,3 l a odstavíme,
papričky zbavíme stopek a semínek a na tálu nebo suché pánvi je
zlehka po obou stranách opečeme - nesmí nám moc zhnědnout
nebo se spálit. Opečené hážeme rovnou do horké vody (ne
vařící!), zatěžkáme talířkem aby byly potopeny, přikryjeme a
necháme asi půl hodiny stát. Vymacerované papričky pak vyjmeme
z vody, kterou použijeme na podlévání masa, podélně je na jedné
straně rozřízneme a nabobtnalou dužninu tupou stranou nože se
slupky stáhneme. Očištěné slupky vyhodíme, aromatickou pálivou
dužninu přidáme do mísy k masu.
PŘÍLOHY
Mimo brambor bychom měli mít alespoň tři ze zeleninových a
ovocných příloh. Oloupané a na stejné díly nakrájené brambory
vaříme jen asi 10 až 15 minut, pak je zcedíme a necháme chvilku
ovětrat. Mezitím si připravíme na plátky nakrájené a citronem
pokapané avokado, ohřejeme další přílohy (hrušky nebo broskve
kompotované a studené), na oleji opečeme půlky banánů.
Brambory opékáme po částech, aby se lépe opekly a do poslední
várky přidáme plátky česneku. Na talíř dáme bramboy s česnekem
a maso s cibulí a se šťávou poklademe plátky ovoce a zeleniny.
|
Topinky se šunkou a s pivem |
| Ingredience: sýr ementál 250 g
šunka 200 g
chléb 10 -
pivo 250 ml
máslo 60 g
pepř mletý
sůl
Popis přípravy: Pivo svaříme přidáme ementál nalámaný na menší kousky,vetší
část másla pepř a mícháme,až se sýr roztopí a vytvoří hustý krém.
Krajíčky chleba namažeme máslem a namazanou stranou uložíme
na plech. Na krajíčky dáme plátky šunky nebo salámu, které
předem trochu opečeme, a pak na šunku klademe hustou omáčku
a zapekáme v troubě. Chlebíčky podáváme horké a k tomu černou
kávu nebo mléko.
|
| Ingredience: brambory 500 g
knedlíky houskové 500 g
sůl
sádlo
Popis přípravy: Oloupané brambory pokrájíme na menší kousky a uvaříme v
osolené vodě doměkka. Knedlíky nakrájíme na kostičky,
prohřejeme na sádle, přimícháme k bramborám a pokrm omastíme.
Podáváme se saláty.
Poznámka: naše babičky přidávaly k bramborám místo knedlíků
stejný díl čerstvě uvařených širokých nudlí nebo čtverečků (flíčků)
a říkaly tomuto jídlu "grenadýrmarš".
|
| Ingredience: zelenina hrášek a mrkev sklo 1 -
okurka kyselá 4 ks
sůl
vejce 9 ks
voda 3,5 dcl
želatina 15 g
majonéza 200 ml
hořčice plnotučná 1 -
Popis přípravy: Do vychladlé želatiny zamícháme majonézu. Přísady nasekáme a vše smícháme. Nalijeme do srnčího hřbetu vyloženého mikrotenovým sáčkem a v ledničce necháme ztuhnout.
Želatina: želatinu necháme nabobtnat v trošce studené vody asi
1/2 hod za občasného zamíchání. Zbytek vody přivedeme do varu
a vařící nalijeme na nabobtnanou želatinu. Důkladně mícháme do
úplného rozpuštění.
|
Další nalezené recepty:
Software ZDARMA
|
Všechny recepty naleznete také v tomto programu zcela zdarma.
Elektronická kuchařka ZDARMA.
Šikovný program pro Vaši kuchyni zdarma.
Rychlé přidávání a vyhledávání receptů.
Možnost jednoduchého doplnění receptu obrázky.
Možnost importu různých objektů (obrázky,tabulky,grafy)
Velmi snadné ovládání, maximální komfort, praktické využití.
Uživatelsky příjemné prostředí i pro nezkušené uživatele.
Vytváření vlastních kategorií
Filtrování receptů
Hodnocení receptů
Možnost ukládání receptů do MSWord souboru
Databáze několika stovek receptů.
Možnost aktualizace databáze z internetu
Zálohování databáze
Plánování jídelníčku na celý měsíc
Automatické plnění a tisk nákupního lístku
Nápověda
|
|
|
|
|
|