Dr.Petr Fořt, CSc. expert ve výivě
Název dostatečně nezdůrazňuje nepříznivou aktuální situaci ve výivě populace o jejích následcích lze bez nadsázky hovořit jako o jednom velkém experimentu s nedozírnými následky. Neodpustím si přirovnání konstatováním, e jsem ji mnohokrát v duchu uvaoval o tom, e nejen hmyz přeije vechno, zdá se toti, e dokonce i člověk je schopen přeít zcela nefyziologický způsob vlastní výivy. Jde o to, za jakou cenu. Konečně i o tom je výstava "Zdraví ničím nenahradí".
Moderní doba natěstí umoňuje moderní řeení. V oblasti výivy je moné hledat cestu v pouití nových druhů potravin a zcela nedostatečnou úroveň základní výivy řeit pouitím nutričních doplňků.
Argumentace pro nezbytnost zásadního rozíření pouití potravin pro "zvlátní výivu" (dříve potravní doplňky, nyní také "nutraceutika" - v dalím textu uvedeny jen zkratkou NUTR) a funkčních potravin (definovaných jako základní potraviny obohacené o různé ve výivě nedostatkové látky - dalím textu uvedeny jen zkratkou FP) je postavena na nezvratných faktech :
1/ nevhodné výivové zvyklosti Jsou zakořeněny u větiny populace a následně vyvolávají deficit řady esenciálních, pro zdraví nezbytných látek. Ani veobecný nadbytek energie nezajistí jejich dostatečný příjem - kromě toho důsledkem přejídání je řada zdravotních problémů
2/ nutné technologické zpracování surovin při výrobě potravin, nesprávné skladování a prodej a následné kuchyňské zpracování vede k významné ztrátě celé řady nutných ivin Nejenom to - dochází k zásadnímu poklesu obsahu esenciálních látek, neodborný prodej a skladování a nevhodná kuchyňská úprava zvyuje hygienické riziko. Jsou pouívána některá potencionálně riziková aditiva a konzervancia. Seznam deficitních látek se stále roziřuje díky výzkumu
3/ stále rostoucí pouití farmak Převáná větina z nich způsobuje zhorení vstřebatelnosti esenciálních látek, některé jsou příčinou vzestupu tělesné hmotnosti
..
4/ zhorující se ivotní prostředí prokazatelně zvyuje poadavky organismu na mnoství specifických ve výivě původně přirozeně přítomných ochranných látek Ty nejsou v běné výivě obsaeny ani v základním nutném mnoství
5/ naprosto tragický je stav vyuití specificky definované výivy, podceňuje se efektivita konzumace NUTR a FP a to jak v prevenci tak v podpoře terapie Ve větině západních zemí je jejich pouití v prevenci značně rozířenou praxí. Ani klinická dietologie spolupracující s ostatními lékařskými obory není popelkou tak jako u nás
Blií popis a důkazy podporující uvedená tvrzení jsou na tomto místě zbytečné - je moné je brát jako fakt. Bez zajímavosti vak není popis příčin nedostatečného vyuití NUTR a FP :
A/ neexistuje jednotný názor legislativních orgánů na jejich schvalování B/ cena - v řadě případů uměle zvyovaná C/ nedostatečná osvěta motivující jejich pouití D/ nedostatečná nabídka FP v důsledku nezájmu spotřebitelů E/ lobby farmaceutických výrobců brání volnému prodeji NUTR a FP tlakem na zpřísnění legislativy jejich schvalování do oběhu-výrobci jsou nuceni k nekonkrétním popisům účinnosti a k doporučování podprahových dávek F/ veřejnost je matena nekorektními nedostatečně fundovanými vyjádřeními některých odborníků ve smyslu zbytečnosti pouití obou skupin výrobků Zcela mylné a ve svém důsledku zdraví pokozující je tvrzení, e "pestrá smíená strava" je naprosto dostatečným zdrojem vech nezbytných ivin a esenciálních látek G/ mnoho výrobců tzv. "módních" potravin ( sladkosti a fast food ) zneuívá nedostatečné výivové znalosti populace a intenzivně podporuje prodej těchto vrcholně neracionálních potravin přičem cíleně íří desinformace ve formě agresivní neetické reklamy
Na tomto místě není moné předloit koncepci řeení --------------------------------------------------- Formulace návrhů na řeení uvedených problémů můe být postavena pouze na rozsáhlém odborném rozhledu. Úzce zaměřený specialista nedokáe uvést do praxe vlastní poznatky. Pokud je nucen k reálným doporučením, uchyluje se k formálním frázím. To povauji za základní problém odborného přístupu.
Mnohaletá praxe sportovního fyziologa a poradce pro výivu profesionálních sportovců a v současnosti i "terénního dietologa" a producenta NUTR a FP mne utvrdila v přesvědčení, e výsledky základního výzkumu a populačních studií nejsou v dostatečném rozsahu a tím méně pak účinně prezentovány odborné i laické veřejnosti. O realizaci ani nemluvě. Důsledkem jsou nekonkrétní a alibistická vyjádření a laxní přístup lékařské veřejnosti k případné realizaci, zdůvodňovaný "vědeckou skepsí". Nelze se divit, e větina lékařů má negativní přístup k pouití NUTR a FP v prevenci a v podpoře léčby. Na tomto místě se zdrím hlubího komentáře příčin tohoto stavu.
V této souvislosti vyniknou následující reálné situace. "Bojujeme" proti kouření a přitom jsou na trhu cigarety. Naopak nae výiva nás nechává chladnými - na bůčku nebo majonéze není uvedeno " pozor - kodí zdraví" ani "nevhodné pro děti"
Komické je, e na musli tyčinkách musí být uvedeno nevhodné pro děti do tří let !! Někteří kolegové dělají veřejnosti medvědí slubu svými prohláeními : ( cituji ) "ádná potravina není nezdravá je-li konzumována v přiměřené míře" ). Z mého pohledu jde o vrcholnou demagogii. Vdy kdo si troufne definovat onu " přiměřenou míru "?
Zhorující se zdravotní stav populace je alarmující
. Vzpomínám na celou řadu návrhů na řeení - od socialisticky velkohubých, nikdy neuvedených do praxe, a po "klausovsky trní", ale stejně tak neplodné. Investice do programů zdravotní ( výivové ) osvěty jsou ekonomicky velmi náročné a přestoe by se po určité době vrátily, co prokázaly programy realizované v některých rozvinutých státech, nelze očekávat změnu státního přístupu. Zdraví se stává byznysem a pak je z tohoto pohledu absurdní, e přestoe NUTR a FP jsou předmětem volného prodeje nehrazeného ( v převáné větině případů ) zdravotními pojiovnami, jejich odborné aplikaci se lékařská veřejnost vyhýbá.
V této situaci nezbývá ne neustále zdůrazňovat, e kadý se musí o své zdraví starat sám. Nikoliv vak a kdy je pozdě. Nelze se vědomě pokozovat a spoléhat na to, e lékaři mne vyléčí a pojiovna to zaplatí. Mimochodem, jak k tomu přijdou ti zdraví ? Na druhé straně - na této výstavě se pohybujeme v oblasti zdravotního pokození jeho příčiny jsou buď vrozené nebo vyvolané nejasnými vnějími vlivy. Do jaké míry je moné hovořit o dědičnosti a do jaké o působení vnějích faktorů ? Lze vůbec hovořit o "zdravém" člověku ? Nejsme pouze tvory "přeívajícími" za cenu obrovských nákladů do léků ?
Lze předpokládat, e růst informací nepřispěje k definitivnímu řeení - spíe naopak - způsobí názorový chaos. Stačí jednoduchý příklad : v případě umělých sladidel se dříve opěvovaný sacharin je ve světle poznání a dlouhodobé praxe stal neádoucím. Zdá se, e nebude dlouho trvat a stejně dopadne aspartam. Jako jiný příklad - tentokrát z oblasti základních potravin poslouí - máslo. To bylo nebo spíe stále jetě je povaováno za potravinu značně rizikovou. Přiblině před dvěma roky se z ničeho nic začali hlasitě prezentovat jeho vániví obhájci - jistě nepřekvapí, e to jsou výrobci. Nelze se divit - roste konzumace margarínů a mléčný tuk zůstává nevyuit. ikovný odborník snadno zdůrazní, e margaríny byly původně neplnohodnotnými, ne-li doslova zdravotně rizikovými potravinami, a ani dnes jetě nejsou absolutně ideální.
V uvedeném smyslu povauji za prioritní v odborných kruzích diskutovat o tom, jak zajistit prevenci a zhodnotit, kdy a jak se nevhodný způsob výivy promítne do kvality zdraví. Následně je nutné zpracovat a předevím iroce publikovat konkrétní a přitom dostatečně alarmující fakta snadno pochopitelná laickou veřejností. Nadela doba, kdy je moné nebo spíe nutné ve stále irím měřítku vyuívat monosti nabízené pouitím NUTR a FP.
Diskutujme nejprve některé aspekty FP : ---------------------------------------
1. Nejsou dostatečně zpracována legislativní pravidla pro definici FP předevím v tom ohledu, e je nutné zamezit prodeji těch FP, které vak současně nevyhovují poadavkům na racionální potravinu.
Dovedu si docela dobře představit pro větinu české populace velmi "funkční" párky
.( i kdy v podstatě sojový "párek" s přídavkem beta-glukanu a hydrolyzované elatiny či inulinu by nebyl a tak neracionální ). Podstatné je, e ve veřejnosti není pojem FP téměř znám, přestoe ji nyní je na trhu celá řada potravin, které lze bez rozpaků za FP prohlásit.
2. Pokud FP existují ji nyní, v nejblií budoucnosti bude díky neuvěřitelnému rozvoji technologií a odborných znalostí mono produkovat značně rozsáhlý sortiment FP a v jetě delím horizontu lze očekávat, e větina potravin bude mít charakter FP.
Pokud k tomu má dojít, musí se zabránit legalizaci nereálného poadavku některých odborníků a legislativních pracovníků o nezvratném průkazu "výivových tvrzení" uvedených na etiketách FP - v takovém případě by větina výrobců nebyla ekonomicky dostatečně silná takovýto sloitý a časově náročný proces financovat a ztratila by zájem. Na druhé straně skutečně nezbývá nic jiného ne se velmi váně zabývat vývojem nových forem potravin. Včetně oněch zatím tak kontroverzních GM ( geneticky modifikovaných ). Kdo sleduje světové potravinářství, ví, e vývoj skutečně pokračuje.
ZDE je nejdůleitějí argument pro pouití a vývoj nových FP : FP jsou doslova jedinou moností jak řeit výivu osob postiených metabolickými onemocněními vrozenými nebo i získanými, včetně potravinových nesnáenlivostí a alergií.
Jak přistoupit k problému pouití NUTR ? ---------------------------------------- Situace okolo NUTR je komplikovanějí ne v případě FP. Jsou to produkty velmi specifické. S ohledem na delí dobu přítomnosti některých z NUTR na trhu jsou veřejnosti daleko více známy a jsou také poměrně iroce pouívány. Sortiment v průběhu posledních několika let zásadním způsobem vzrostl v důsledku vyuívání nových objevů, avak prodejnost nových, mnohdy skutečně revolučních NUTR příli nestoupá s ohledem na nedostatečné znalosti ve veřejnosti a na jejich vysokou cenu. Dalím zcela zásadním důvodem je podle mého názoru něco zcela jiného - podceňování prevence vyplývající z toho, e si lidé neváí svého zdraví. A v případě nemoci se začínají zajímat o monosti vyuití NUTR.
Tyto vysoce specifické produkty je obtíné zařadit - nejsou to léky, ale ji to nejsou FP. Nelze vak popřít, e se NUTR často jako léky chovají. A přitom mají jednu zásadní výhodu - pokud "nezaberou", v převáné větině případů neukodí. Nyní jde předevím o to, kde je ona míra, při ní jsou jetě volně prodejné. Ačkoliv jsem producentem NUTR, byl bych neobjektivní kdybych nepřipustil, e s postupem doby jejich pouití je moné očekávat některé negativní důsledky v případě, e budou chronicky předávkovávány. Zatím takové stavy nebyly popsány a toto riziko je v porovnání s léky minimální.
Je potěitelné, e řada specialistů včetně "legislativců" má pozitivní vztah k NUTR a podporuje jejich zachování jako samostatné kategorie - to umoní jejich bezproblémový volný prodej, by často jen v lékárnách. Prokazatelný příznivý efekt NUTR je kromě toho moné vyuít nejen v prevenci, ale také ve specifických postupech podpory léčby větiny známých onemocnění ! Těí mne, e se nedávno - u nás jako naprostá novinka - zasadila o pouití NUTR speciální Nadace, opírající se o renomé světového výrobce (firma ROCHE) a o světové odborné autority.
Jako autor a realizátor vlastních produktů NUTR a FP bych na tomto místě mohl prezentovat praktické výsledky jejich pouití (stejně jako i produktů několika jiných firem). Z obsahových důvodů to není moné, postačí konstatování, e výsledky souhlasí s řadou prací publikovaných známými světovými odborníky.
Na druhé straně nelze nevidět záměrné nadsazování účinků nebo dokonce uvádění nesprávných indikací pouití NUTR a FP ze strany jejich výrobců. Paradoxní je, e seriózní výrobci se dostávají do obtíí v průběhu schvalovacího procesu na rozdíl od neseriózních výrobců a dovozců, kteří se schvalováním nezatěují nebo poruují i ty nejzákladnějí poadavky legislativy.
Perspektiva FP -------------- V prvé řadě vyslovím přesvědčení, e nezůstaneme pozadu v pouití FP, které se nyní značně etablují na americkém a japonském trhu.
Zásadní zdravotní prospěch budou mít uivatelé konzumací potravin obohacených o částečně stravitelnou vlákninu, vynikající je kombinace inulinu a beta-glukanu s vybranými kmeny bakterií, předevím Bifidobakteria. Uplatní se i samotný suený jogurtový práek jako jedna z komponent dětské výivy.
Vynikající FP jsou Musli tyčinky. Jejich obliba v ČR je obrovská co je nae specifikum, které je nutné vyuít. V podstatě vechny tyčinky jsou předevím dobrým zdrojem vlákniny. Tato komodita je vak současně vynikajícím "nosičem" pro fortifikaci funkčními přísadami počínaje vitamíny, včetně nedostatkové kyseliny listové, dusíkatými nebílkovinovými sloučeninami, lecitinem, aminokyselinami a podobně. Jejich výhodou je také relativně nií obsah tuku a předevím TMK v porovnání se suenkami a čokoládovými tyčinkami.
Významné jsou FP obohacené o fosfolipidy, z nich známý je předevím lecitin. Ji se vyrábějí FP ve formě nápoje s lecitinem ve formě liposomů. Zajímavé jsou také oligosacharidy různého sloení a původu, například ze soji. Typickými FP jsou speciální "diety", například redukční, nebo bezlepkové či nízkobílkovinové, kompletní sortiment tzv."sportovní výivy" a v kadém případě také kojenecká a batolecí výiva. Právě výiva pro nejmení děti se díky nejnovějím objevům a technologiím stává FP non plus ultra. Uplatní se v ní supermoderní produkty jako jsou polynenasycené mastné kyseliny s dlouhým řetězcem (LC- PUFA), bioaktivní proteiny připravené biotechnologicky nebo genovým inenýrstvím (laktoferrin atd.),oligosacharidy a dusíkaté látky nebílkovinového charakteru (karnitin, taurin). Uplatní se také nukleotidy a polyaminy. Zajímavá je monost pouití laktulózy a purifikovaných rýových nebo bramborových bílkovin.
Pro dětskou výivu, ale v podstatě i pro výivu dospělých jsou významné mléčné výrobky. Pokud by je dospělý člověk ve významné míře měl konzumovat, pak ty, které jsou odtučněné a předevím obsahují-li ivé probiotické kultury.
Nedostatek plné chutě díky vyloučení tuku lze eliminovat pouitím beta-glukanu nebo hydrolyzované ovesné mouky případně přidáním nestravitelných oligosacharidů. Pro ty kdo nekonzumují mléčné výrobky bude jistě zajímavé pouití FP v tekutém stavu s obsahem lecitinu, sojových proteinů, beta-glukanu a nové formy lehce vstřebatelného kalcia.
Diabetici uvítají náhraky tuku na bázi ovsa a rýi s pomalu stravitelným krobem. Artrotici (co koneckonců jsme nebo budeme nakonec skoro vichni) jistě vyuijí FP s přídavkem hydrolyzované elatiny, chondroitinsulfátu, glukosaminsulfátu a některých aminokyselin a lecitinu. Naprostou samozřejmostí jsou nebo v blízké budoucnosti budou FP s přídavkem přirozených antioxidantů nevitaminového charakteru, například pyknogenolu, resveratrolu, fytosterolů a podobně.
Zcela specifickými skupinami obyvatelstva u kterých je pouití FP velmi perspektivní jsou těhotné a kojící eny a geronti (staří lidé po dosaení 70tého roku věku). V prvním případě je to zvýená potřeba hořčíku, kyseliny listové, eleza a tokoferolů, ve druhém naopak zinku, selenu a eleza a vitamínu B12. Uplatní se také glutamin, karnitin, ginkgo biloba a extrakt z Discorea ( DHEA). Velmi zajímavé jsou také tzv.mozkové nutrienty, perspektivní předevím pro řeení Parkinsonovy choroby, roztrouené sklerózy a Alzheimerovy choroby.
Jistě neméně významné budou FP fortifikované protinádorovými funkčními aditivy, z nich jsem ji některé jmenoval - nejen antioxidanty, ale také nukleotidy, fytosteroly, lykopen ( karotenoid ), konjugovaná kyselina linolová (CLA) a dalí. Tím vak monosti NUTR nekončí - vdy řadu nepříznivých projevů stárnutí je moné alespoň částečně eliminovat právě pouitím těchto produktů.
Perspektiva NUTR ---------------- Tato skupina výrobků byla a donedávna veřejnosti známa jako "vitamíny" která byla dostupná pouze v lékárnách. Situace se vak zásadním způsobem změnila. Objevil se tak rozsáhlý sortiment látek s fyziologickými účinky a přitom nesyntetického charakteru, e i pro specialistu je obtíné se v nich orientovat. Jsou distribuovány nejen klasickým způsobem, ale také přímým prodejem systémem MLM. I kdy to má svoje negativa, je to příznivé z pohledu jejich rozíření.
V prvé řadě by bylo moné jako NUTR v zásadě vyjmenovat vechny látky, uvedené v kategorii FP. Pochopitelně sortiment je iroký díky rozmanitým kombinacím jednotlivých pouitých surovin. Obrovský rozmach také prodělaly specifické extrakty z bylin. Je to jistě velmi přijatelná forma dřívějích "bylinkových čajů a fytoterapie".
Sortiment je natolik rozsáhlý, e na tomto místě není únosné větinu z nich jen vyjmenovat nato popisovat účinky a doporučené pouití. Vzhledem k tomu, e mám monost kontroly výsledků jejich konkrétního pouití u relativně zdravých i těce nemocných lidí, mohu na svou čest prohlásit, e význam některých z nich je tragicky nedoceněn. Bylo by moné začít u kyseliny askorbové, pokračovat přes esenciální mastné kyseliny ve formě raločího, lososového, brutnákového nebo pupalkového oleje, a k en-enu, grapefruitovému oleji, karnitinu, taurinu a celé řadě dalích aminokyselin, včetně například argininu ( a jejich dipeptidové formě ). Musím přiznat, e v otázce nabídky je zcela mimořádná společnost NEWAYS.
Mám-li se vyjádřit k perspektivě pouití NUTR pak musím konstatovat, e v jejich případě je to otázka intenzívní osvěty a to v mnohem větím měřítku ne u FP. U těch toti stačí pouze "nenápadně" nahradit neracionální produkty právě novými FP. Jiná cesta není. V případě NUTR je moné pouze doporučovat. Mělo by to být učiněno velmi razantně, protoe jinak se můeme v několika budoucích generacích dočkat nepříjemných překvapení v podobně neustále se zhorujícího zdravotního stavu.
Autor: RNDr. PETR FOŘT, CSc |