Dr.Petr Fořt, CSc. expert ve výivě
Milí návtěvníci a návtěvnice, jedna z otázek zaslaných do mé poradny se týkala karnitinu. S ohledem na to, e se jedná o látku mimořádně zajímavou a předevím proto, e se nyní v reklamách objevují produkty obsahující karnitin a uvádějící ho jako "novou" látku, bude uitečné si o něm něco přečíst.
Předevím nesmím zapomenout sebevědomě se pochlubit, e se jedná o látku, kterou jsem do ČR zavedl já osobně ji před přiblině 6-7 lety. Tehdy jsem pracoval ve vrcholovém sportu, kde se karnitin uplatnil na základě zkueností s jeho experimentálním podáváním u některých pacientů, včetně dětí! Výsledky byly velmi optimistické a tak se karnitin začal pouívat díky italským vědcům angaovaným ve sportu.
Ji asi 5 let se karnitin prodává i u nás, protoe jsem v té době formuloval první produkty pro firmu NUTREND jejím jsem byl společníkem. Neměli jsme vak peníze na masívní celoplonou reklamu a tak se moje výrobky byly distribuovány pouze ve sportovní oblasti. Mimochodem, produkty obsahující karnitin jsou stále nejúspěnějími produkty firmy Nutrend - moná bude zajímavé konstatovat, e jsem firmu opustil po zásadních neshodách, co jistě dobře demonstruje i konstatování, e z prodeje mnou formulovaných výrobků nemám absolutně ádný zisk.
Po několika letech se objevily dalí firmy, do jisté míry kopírující moje produkty, opět předevím ve sportu. A nedávno se na trh dostávají produkty úspěné firmy Pharma Nord, prodávané v síti lékáren, mezi nimi také směs karnitinu s HCA a chrómem. Totoný produkt jsem vak pro Nutrend formuloval ji před dvěma roky. Tím nechci naznačit, e Pharma Nord poruila patentovou ochranu. Jisté je, e "opisuje". Ale to není sama. Moná to není důleité, moná je, alespoň pro ty z vás, kteří se nemohou orientovat v produkci a formě prodeje potravinových doplňků. V současnosti jsem začal intenzivně spolupracovat s firmou AMINOSTAR - to zde uvádím proto, e pro tuto firmu jsem vyvinul dalí zajímavé produkty včetně energetických tyčinek s obsahem celých 5 g kreatinu, proteinové tyčinky, zajímavý univerzálně pouitelný sportovní nápoj, sportovní nápoj obohacený aminokyselinami a brzy přibudou dalí.
Chcete-li se seznámit se sortimentem a obohatit svoje znalosti, otevřete si www.aminostar.cz. Najdete tam produkt obsahující nejlepí formu karnitinu - toti tekutou.
Vrame se ale ke karnitinu ( v textu zkratkou K) Moderní věda stále objevuje nové a nové monosti farmakologické léčby civilizačních onemocnění. Úspěchy jsou jistě velmi četné a bezesporu cenné, bohuel vak mají mnoho negativních vedlejích efektů. Kromě jiného vak také vedly k podcenění zdravotní PREVENCE. Proto povauji za zcela nezbytné rozířit osvětu týkající se moností vyuití preventivních postupů ochrany zdraví, mezi ně patří také moderní racionální výiva a v jejím rámci zase pouití speciálních potravních doplňků. Pod pojmem "potravní doplněk" se neskrývají ádná koření nebo speciální omáčky, nýbr produkty, které se v některých jiných zemích označují výrazem PARAFARMAKA. Nejsou to tedy "klasické" léky, nýbr produkty svým charakterem se blíící nebo někdy dokonce totoné s kategorií "volně prodejných léků".
Na tomto místě nebudu blíe vysvětlovat, proč by bylo účelné pouívat dietní doplňky a jaké to jsou a jak by bylo mono je charakterizovat a kategorizovat, protoe jste ji měli monost se s filosofií jejich pouití seznámit dříve. Jde o to, e látka, o ní bude řeč - karnitin, se v současnosti stále jetě mezi zařazuje mezi potravní doplňky, nikoliv tedy mezi PARAFARMAKA, čili volně prodejné "léky" ale resp. podle nového Zákona o potravinách mezi "výiva pro speciální účely".
Ji nyní lze K povaovat za látku, která svým významem i rozířením brzy dostihne nejrozířenějí parafarmaka /např. kyselinu acetylsalicylovou či sedativa/. Je zde jeden zásadní rozdíl karnitin JE látka přirozená, syntetizovaná organismem s naprosto jasným cílem.
Protoe vak je současně přijímán stravou, pouze vak ivočiného původu ( alespoň u větiny lidí ) zahrnuje se do skupiny tzv.potravních faktorů, odborně označovaných "iviny vitamínům podobné". Vitamínem není proto, e se v organismu můe tvořit větinou v dostatečném mnoství. Tvořit se můe, ale mnohdy v nedostatečném mnoství. Za určitých okolností se proto K začal před více jak 10ti lety pouívat jako léčivo, předevím pro :
kardiovakulární onemocnění, diabetes, nervosvalové poruchy, jaterní, ledvinová a neurologická onemocnění
Díky zkuenostem z kliniky se výzkum moností vyuití K stále jetě nezastavil ba naopak, monosti jeho pouití se dále rozířily. K je nadějí pro lidi trpící výe uvedenými onemocněními i pro ty, kteří pravděpodobně doplácejí na omezenou tvorbu K ani by to věděli, ani by to bylo diagnostikováno a případně ani by jim to způsobovalo ivot ohroující zdravotní problémy. Je dost reálné, e v nejblií době se definitivně potvrdí, e některé ze závaných zdravotních problémů mohou být vyvolány právě nedostatkem K. A naopak, některá onemocnění mohou způsobit jeho nedostatek, mohla by tudí být řeitelná jeho pouitím. Uvidíme, výzkum nekončí.
Co je to karnitin ? ------------------- Látka přirozeně přítomná v lidském organismu i v organismech vyích ivočichů. Původně byla isolována z masa, proto také dostala název karnitin /carnis - latinsky maso, latinsky "masoravci" jsou carnivora, to jen pro přiblíení názvu/. K je znám ji od roku 1905, v čisté formě byl isolován v roce 1940 a jeho zajímavé efekty popsány a v roce 1959. Tohoto roku byl popsán Fritzem jako látka, která podporuje jeden z velmi důleitých procesů přeměny látek v lidském organismu - tím je proces tvorby energie z tuků. Jinak vyjádřeno, K je lopatou, pomocí ní organismus přikládá palivo - v tomto případě tuk, do kotle, kterým je malinká organela přítomná v buňce a která se nazývá mitochondrie. V ní probíhá oxidace ( "spalování" ) tuků.
Kdy u hovoříme o datech - kupodivu od roku 1959, kdy byl popsán účinek K se na něj nějak zapomnělo a do roku 1973, kdy byl popsán první případ pacienta, který neměl schopnost K sám tvořit.
Karnitin - chemická struktura
L-karnitin je chemicky 3-hydroxy-4-N-trimethyl-aminomáselná kyselina - té se nazývá "kvartérní amoniová báze". Je podobný cholinu / to je důleité předevím pro ty, kdo vědí, co je cholin a jak je důleitý i ve vztahu k lecitinu a k jeho fyziologickým funkcím /. Řada odborníků označuje K nesprávně za aminokyselinu. K v pravém slova smyslu aminokyselinou není, je pouze "příbuzným". Jako takový se v ádném případě nepouívá k tvorbě bílkovin. Z chemického ale předevím lékařského hlediska je velmi důleité, e K existuje ve dvou optických isomerech, tedy ve formě L- a D- . Je to podstatné dokonce zásadně, protoe D-forma je nejenom neúčinná, ale ji v relativně malém mnoství se povauje za toxickou. Není podstatné JAK vypadá molekula K, ale JAK FUNGUJE !
Jak se tvoří K v organismu a jak se vyuívá ze stravy :
Tvorba K (v jeho L-formě) vyaduje hned několik základních látek : - aminokyseliny - LYSIN a METHIONIN - vitamíny - NIACIN, PYRIDOXIN, KYS.ASKORBOVOU - minerály - ELEZO
Pouze lysin a methionin tvoří posléze stavební prvky molekuly K, ostatní látky jsou nutné jako ko-faktory. Zapojení vitamínů do tvorby K je na jedné straně vyjádřením sloitosti a komplexnosti jeho tvorby, na druhé straně je kolním příkladem funkce vitamínů. Chybí-li kterákoliv by i ne přímo stavební součást K, produkce se zastaví a organizmus začne být závislý jen na jeho příjmu stravou. Přestoe K je pouze v ivočiných produktech, neznamená to, e je nezbytné jíst hojnost předevím jich! Pokud se umíte stravovat vegetariánsky, resp. lakto-ovo-vegetariánsky, neměli byste mít aminokyselin lysin a methionin nedostatek. Také příjem kyseliny askorbové a dalích vitamínů je v tomto případě asi dostatečný a tudí lze předpokládat dostatečnou endogenní syntézu. Vlastní tvorba je toti pravděpodobně mnohem důleitějí ne příjem K stravou. Alespoň tak tomu je u zvířat.
K přijatý stravou se kompletně vstřebává a ke svému vstupu do buněk potřebuje prakticky jen energii a ionty sodíku. I kdy je to malá molekula, ztráty jsou minimální, protoe ledviny ho prakticky kompletně vstřebávají zpět do krve. Tento proces je vak přímo závislý na řadě faktorů :
sloení stravy, věku, pohlaví, fyzické aktivitě, energetické bilanci, stresu (včetně např. zranění, operací ). POZOR - jedním z hlavních regulačních faktorů je aktivita títné lázy!
Co K umí, v jaké stravě ho nalezneme, jaké jsou vhodné doplňkové přípravky si povíme přítě.
Autor: RNDr. PETR FOŘT, CSc. |