Dr.Petr Fořt, CSc. expert ve výivě
Na první pohled to tak vypadá sledujete-li současný vývoj situace. Prodávat či neprodávat kolákům za státem dotovaný malý peníz čtvrtlitr mléka či neprodávat ? To je otázka vpravdě hamletovská, řeená u snad celou odbornou veřejností. Zdá se, e jetě chvíli a stane se předmětem prvního referenda ! A to i přesto, e ten čtvrtlitr mléka neřeí ani kvalitu stravování kolní mládee ani klesající zisky mlékáren. Moná se to někomu hodí, aby nebylo nutné přiznat, e u teď je pozdě na řeení problémů výivy a v souvislosti s ní zdravotní prevence.
Vskutku - historie se opakuje - pamatuji se, jak se před více ne 40ti lety ( 1955 - 1957 ) dělo s mlékem to samé pouze s tím rozdílem, e se zdůrazňovalo, e je to výsledek "péče socialistického státu o výivu a zdraví dětí", přičem rodiče platili plnou cenu (nebyla vysoká, protoe mléko bylo dotované státem). Přestoe se dnes v podstatě "ví", e čtvrtlitr mléka není z hlediska dlouhodobé kvality výivy kolní mládee vůbec důleitý s ohledem na to, e sporná je předevím kvalita stravování mládee jak v rodinách, tak ve kolách, přesto se na oko dělá, e se tímto způsobem řeí problém nedostatečného příjmu vápníku. Jistěe - děti asi mají vápníku nedostatek. Bijme na poplach a řeme to, aby později netrpěly osteoporózou! Take logicky - kde je vápník ? No přece v mléce ! Ale "causa vápník", to u je zase zcela jiná záleitost. Velmi významná. Ale o tom moná později .
Kontrasty současné výivy ------------------------- Stravování se u nás stává paradoxní záleitostí. Na jedné straně toti velmi rádi jíme, ale přitom stále lpíme na tradiční české kuchyni, na druhé straně se snaíme na jídle co nejvíc uetřit. Bez úspěchu, jak se lze dovědět z analýz výdajů na stravu. To přece není nae vina, namítnete - NIKDO nám neřekl, JAK se mám stravovat a kdy, tak ZA CO si máme kupovat a vařit racionální stravu !! Vdy je přece známo, e máme jedny z nejdraích potravin
..
Znalosti se vyplácejí, protoe se týkají aktivní prevence Moná, e nejsme tak tlustí jako větina Američanů, přesto jsme mnohem nemocnějí ne oni. Dokonce se z oficiálních statistik dozvíme, e jsme jeden z národů velmi nemocných, co je příčinou nutných vysokých investic do léčby. Pitom si ony nemocí větinou způsobujeme sami svým naprosto neodpovědným přístupem k ivotu (a ke stravě samozřejmě).
Moná, e relativně dříve umíráme ne národy jiné. Jsme proto konejeni některými "závislými" optimisty tvrdícími, e to není a tak zlé. Jsem stejného názoru - není to tak zlé, protoe je to mnohem horí. Doíváme se snad vcelku "průměrného věku", ale zcela jednoznačně jen za cenu dlouhodobě sníené kvality ivota a celoivotně podávaných léků. Právě ty jsou a budou čím dál draí. Čím dále méně nám je bude platit stát
.A bude hůř, protoe nyní se doívá vysokého věku zbytek původně relativně velmi zdravé nejstarí generace narozené na počátku tohoto století - generace, která přestoe prodělala dvě světové války byla zdravějí, ne je nyní nae střední a mladá generace.
Bodejď by ne ! Nai prarodiče fyzicky pracovali, nepřecpávali se masem ani máslem nato cukrem, často měli jídla málo, dýchali větinou čerstvý vzduch, pili čistou vodu
.mám pokračovat? Věřte mi, e socialistická výiva s jejím vychloubáním e "předstihneme vyspělé státy v konzumaci masa a cukru" a s hesly typu "zdraví sílu najde v sýru" určitě ze současné střední generace neudělala zdravou populaci, která bude cestovat na dovolenou na Mars jetě ve věku 90ti let.
Moná jetě máme anci - mláde určitě. Ale ne za současné situace. Nezbývá, ne se starat sami o sebe a pokusit to samé vysvětlit současné mladé generaci.
Racionální výiva - základ zdraví --------------------------------- Já vím, e to u jste slyeli tisíckrát. Vím, e doporučení konzumace meního mnoství tučného masa, másla a vajec a větích porcí zeleniny a ovoce u nechcete ani slyet, protoe potraviny racionálního typu jsou čím dál draí.
Vím, e naprosto k ničemu jsou doporučení konzumace "pestré stravy", kdy musíte chodit do závodky nebo do hospody na stravenky. Vím, e je obtíné nakupovat a vařit racionálně, kdy nemáte dost informací o tom, jak a co nakupovat ani byste projedli definitivně celou výplatu. Ale věřte mi, e stravovat se racionálně a přitom v podstatě levně je skutečně moné.
Přehlednějí bude formulace základních otázek a odpovědí -------------------------------------------------------- Lze sestavit optimu se blíící systém výivy ( výivový styl ) ? Pokud ano je moné ho bez problémů REALIZOVAT ? Je správné přistupovat k výivě stylem "pohoda za kadou cenu" tudí je správné jíst to, na co mám chu ? MUSÍME SE UČIT JÍST STEJNĚ JAKO CHODIT ? Na vechny otázky je jednoznačná odpověď : ANO
Autor: RNDr. PETR FOŘT, CSc.
|