1. Poruchami zaívání a později jeho onemocněními 2. Nadváhou
1. Poruchami zaívání a později jeho onemocněními Nedostatečná funkce zaívacího traktu vede ke zhorení příjmu základních ivin i nezbytných ochranných látek. Nesprávná výiva a stres zvyují riziko vzniku chronických zánětů, vředových chorob a rakoviny.
2. Nadváhou Nadváha vzniklá v důsledku nadměrného příjmu energie, nevhodného poměru základních ivin a nedostatku fyzické aktivity, významně zvyuje riziko vzniku následujících onemocnění: cukrovky, dny, artrózy, infarktu a mozkových příhod, přímo nebo nepřímo také některých forem rakoviny.
3. patnou funkcí ledvin Ledviny zatíené nadměrným mnostvím zplodin, vznikajících z nadbytku bílkovin a kuchyňské soli, a pokozené nedostatkem tekutin, přestávají plnit funkci hlavního regulačního orgánu to můe být příčinou: vysokého krevního tlaku, chronických zánětů ledvin, dny, močových a lučníkových kamenů...
4. patnou funkcí jater Játra "proplachovaná" alkoholem, ničená ukládaným tukem a předevím přetíená nutností likvidovat nadměrná mnoství nepřirozených chemikálií, přijímaných stravou (ve stáří a v nemoci také léků), jsou postupně vyřazována z funkce. Důsledkem je celá řada poruch zdraví.
5. Zhorením tolerance ke stresu psychickému i fyzickému
6. Cukrovkou
7. Aterosklerózou a oběhovými onemocněními
8. Zkrácením dosahovaného věku
9. Rakovinou
A nakonec provokující "zajímavosti": lidé, kteří po větinu ivota konzumují mírně méně energie, ne by teoreticky potřebovali, mají významně nií riziko vzniku rakoviny. V prevenci i léčbě hrají mnohem větí roli přírodní prostředky, ne se přiznává.
zdroj: RNDr. Petr Fořt, CSc. - Zdravá výiva nejen pro eny |