Dr.Petr Fořt, CSc. expert ve výivě
Co je příčinou toho, e se o výivě hovoří stále více ? Předevím stoupající výskyt chronických civilizačních onemocnění. Je to také důsledek definitivního potvrzení těsné souvislosti vztahu mezi kvalitou výivy a zdravím. Kvalita ( spíe celoivotní nekvalita ) výivy má nejenom bezprostřední nebo přinejmením nepřímou vinu na předčasných úmrtích, ale předevím na zdravotních pokozeních trvale nebo částečně invalidizujících stále mladí lidi. Chronická onemocnění nemohou nikdy být vyléčena, nebo alespoň uspokojivým způsobem "drena na uzdě," pokud postiený nezmění způsob stravování, případně nezvolí dočasně specificky upravenou formu výivy a nepouívá speciální potravní doplňky.
Nečekat a kdy je pozdě ------------------------ Mnohem lepím řeením ne uívat léky, dret dietu a trpět nemocemi je PREVENCE vzniku zdravotního pokození. Netvrdím, e JENOM výivou zabráníte vzniku nemoci nebo nedej boe předčasnému úmrtí - nemohu to tvrdit, protoe ve hře jsou velmi vlivné dědičné dispozice a stejně tak působivý je způsob ivota ( a práce ). Nechci po vás, abyste ili jako poustevníci a kadý týden dreli dva dny hladovku. Jediné co chci je to, abyste se zamysleli nad tím, co je nejdůleitějí. Abyste si následně mohli ve svých osmdesáti letech přát "hlavně to zdraví" a ne toté ve čtyřiceti letech v čekárnách lékařů, kde si budete vyprávět, který lék "vám dělá dobře" (vimněte si, e záměrně nepíi "který vás vyléčil" - to byste v té ordinaci neseděli, e?).
Podstatné tedy je pokusit se zabránit vývoji onemocnění, dokonce i těch, k nim máte rodovou dispozici. To je tedy ta PREVENCE. Ta Popelka, o kterou nikdo nedbá. Smůla je, e se prakticky NIKDE nedovíte, e základem prevence je také správná výiva, a to dokonce zahájená u výivou těhotné eny a realizovaná od útlého dětství.
Kdo přemýlí o svém zdraví a ivotě nutně musí dojít k závěru, e prevence ( by vyaduje určitou investici ) je v důsledku mnohem levnějí ne dlouhodobá léčba.
My jsme to nevěděli, nám to nikdo neřekl ! ------------------------------------------ Kdy jezdím po přednákách a vysvětluji lidem, proč by měli jíst to či ono, co by naopak jíst neměli, jak kombinovat potraviny, jak pouívat speciální doplňky výivy a hlavně - PROČ, je obvyklou reakcí zoufalé zvolání starích lidí a maminek nejmeních dětí "nám to nikdo neřekl" ! Jistě - to je zásadní chyba odborné veřejnosti. Ale pokud vím, e informace nedostanu jako automatickou součást základního vzdělání, měl bych se pokusit je získat vlastním přičiněním.
"My jsme se snaili, ale ádná populární a přitom moderní učebnice výivy neexistuje" - tak zní dalí zoufalý výkřik. Ale existuje přátelé, existuje. A ne jedna. Jediný problém je v tom, e neexistuje jediné správné řeení. To je příčinou názorových rozdílů a tudí i rozdílného přístupu různých autorů.
Existuje řeení "racionální výivy" ? ------------------------------------- Pochopitelně. Nyní jde o to, co je racionální výiva. Daleko snazí je odpověď z opačného konce - CO NENÍ RACIONÁLNÍ VÝIVA.
Racionální není způsob stravování obvyklý u více ne 80ti procent naí populace. Je charakteristický přebytkem masa, volných ivočiných tuků, nadbytkem jednoduchých cukrů ( a sladkostí ) a v posledních letech také konzumací módního amerického rychlého občerstvení.
Stejně neracionální jsou krátkodobé intenzívní redukční diety nebo některé pro Středoevropana neobvyklé alternativní výivové styly.
Na druhé straně skutečně moderní racionální výiva -------------------------------------------------- vyuívající také specifické tzv. funkční potraviny a celou řadu potravinových doplňků, kombinovaná s pohybovou aktivitou a podpořená pozitivním přístupem k ivotu vytváří NOVÝ IVOTNÍ STYL
Autor: RNDr. PETR FOŘT, CSc.
|