Dr.Petr Fořt, CSc. expert ve výivě
Výiva je jedním z faktorů přispívajících ke vzniku více ne poloviny vech chronických civilizačních onemocnění. Ovlivňuje vak také jiná, předevím akutní onemocnění a dokonce - pokud je správně sestavená - můe významně přispět k úspěné léčbě. Kromě toho kadý sportovec moc dobře ví, e strava je základem kvalitní výkonnosti. Způsob výivy je tudí velmi důleitý a to i v případě, e základním faktorem vzniku nemocí by teoreticky mohly být pouze dědičné dispozice.
Tato fakta současná medicína bohuel příli nerespektuje a prakticky vůbec výivu nevyuívá v léčebných postupech ( a na určité výjimky jako jsou nedokonalé dietní systémy, například pro diabetiky ). Nezbývá, a konec konců je to tak i správné, aby se kadý staral o kvalitu své výivy a vlastní zdraví sám.
V první části jste se seznámili s novým přístupem k výivě a jejímu vztahu ke zdraví. Teorií, která zásadním způsobem mění pohled na výivu - a ve svém důsledku změní i způsob výivy sportovců.
Dojde k individualizaci "výivového plánu", tím se sníí riziko vzniku onemocnění u k nim predisponovaných jedinců a současně dojde k optimalizaci výivy, tak potřebné právě pro maximální fyzickou výkonnost ádanou od sportovce. Jak se chránit před nemocemi - lze k sebeobraně vyuít i výivu ?
To je základní otázka, kterou teorie doktora D´Adamo doufejme úspěně vyřeila. Nikoliv vak klasickým způsobem obligátního doporučování "racionální" výivy ve stylu "vyhněte se přebytku toho či onoho a jezte více tamtoho". Takový postup je sice jednoduchý, ale zcela ignoruje lidskou individualitu. A nejenom to - pomíjí diametrálně odliné vlastnosti potravin - například do skupiny potravinových zdrojů bílkovin míchá maso a sóju, čili ivočiný a rostlinný zdroj.
Přísluníci různých ras trpí odlinými chorobami ------------------------------------------------ Nemusíte mít pocit křivdy - nae populace trpí určitými chorobami, mnohdy v nevkusně velkém počtu, jiné populace vak na tom často nejsou o mnoho lépe i kdy podléhají jiným chorobám ne my. Jistě jste si vimli zpráv o významně delím dosahovaném věku v Japonsku nebo ve Francii. V Japonsku lidé umírají spí na mozkové mrtvice, trpí vyím krevním tlakem, ale nemají tolik oběhových problémů a některých druhů rakoviny. Zcela nepokrytě se v této souvislosti hovoří o zásadním vlivu skladby stravy. Toté platí o pozitivním vlivu způsobu stravování Francouzů, kdy pomineme jejich optimistickou "národní povahu".
NENÍ pochyb o tom, e různé nemoci mají různou frekvenci výskytu v určitých geografických oblastech a v určitých populacích.
Jsou zde vak dva nezanedbatelné problémy ----------------------------------------- První spočívá v tom, e : se v důsledku značné migrace přísluníci různých ras intenzívně míchají, take v jedné populační skupině ji dávno nejsou pouze nositelé jediné krevní skupiny ( a tudí totoných vlastností ). Z toho plyne, e lidé ve větině civilizovaných zemí budou lidé velmi brzy trpět stejnými zdravotními problémy, pochopitelně více ti, kteří k určité chorobě mají vrozené dispozice.
Druhý tkví v : přebírání ( moderní výstiné slovo je GLOBALIZACE ) výivových zvyklostí, vnucovaných celému světu ekonomicky silnými státy. Kofeinové limonády jsou ji jako mor rozířené po celém světě stejně jako hamburgery, pizza, mléčné kokteily a zmrzlina, bramborové hranolky a americké koblihy. Právě to bude hlavní příčinou rozíření stejných zdravotních problémů i v geograficky vzdálených populačních skupinách.
Lze jako OSUD chápat vlohy, které si přináíme na svět po předcích ? --------------------------------------------------------- Kadý z nás je skutečně jakousi "směsí" vlastností po generace se vyvíjejících a upevňovaných v naem "seznamu vrozených dispozic". Do velké míry je tudí tento OSUD dán vlastnostmi naich rodičů, pra- a prapra- rodičů. Znamená to, e proti tomu nelze nic dělat ? e nemá cenu prevence a tudí je jedno, co se jí, pije a jak se ije? NIKOLIV, od toho jsme obdařeni rozumem abychom pochopili, e je moná aktivní sebeobrana. A ta musí být tím intenzívnějí, čím vyí riziko hrozí. Výraz obrana je přiměřený a mnohem výstinějí ne obvykle pouívaný pojem PREVENCE. Kdo to nechápe nebo podceňuje, je sám proti sobě.
Genetika objevuje stále nové a nové vlohy pro celou řadu chorob -------------------------------------------------------- Tento fakt je vysvětlením základních otázek, které si mohou klást lidé kteří jsou častěji ( i kdy mnohdy nikoliv vlastní vinou ) nemocní a případně i potomci těch, kteří předčasně opustili svět - "proč zrovna já ?"
Zdá se jisté, e dědičná dispozice je k dále uvedeným chorobám :
Crohnova choroba a aludeční vředy - rakovina tlustého střeva - OSTEOPORÓZA ! - alkoholismus - některé typy sexuálních deviací - maniodeprese - ALZHEIMERova choroba ( senilní demence ) - Downův syndrom - amytrofická laterální skleróza - alergie veho typu ( o nesnáenlivosti některých potravin nositeli určité krevní skupiny je celá popisovaná teorie ) - ZUBNÍ KAZ ! - cystická fibróza....a řada dalích, dokonce včetně OBEZITY !
Jetě jednou lektiny - pachatelé nepravostí, příčina řady zdravotních problémů ---------------------------------------------------------- V první části jsem vysvětlil jen podstatu lektinů. Jsou to látky přirozeně přítomné ve stravě, mající řadu "zajímavých" vlastností. Mezi nimi vak nanetěstí převaují záporné. Lektiny jsou ovem přítomné také v orgánech, kde se projevují odlině právě v závislosti na typu krevní skupiny. Jsou zde součástí přirozeného imunitního ( obranného ) systému proti infekcím a jiným cizorodým činitelům. Jsou to právě ony, které jsou zdrojem individuálních rozdílů v "síle imunity" stejně jako v individuální reakci na potraviny nebo jakékoliv jiné látky, s nimi organizmus přijde do styku jinou ne potravní cestou.
Lektiny obsaené v různých potravinách se pochopitelně lií. Díky prapůvodní adaptaci nositele dané krevní skupiny na originální stravu jsou lektiny obsaené ve stravě, kterou aktuálně pouívá, tolerovány. Nové potraviny se vak velmi významně lií od původní a to je zdrojem problémů.
Co dělají lektiny : ................... 1. zhorují proces trávení 2. ovlivňují přeměnu ivin ( zpomalují jejich vyuití, zvyují ukládání nepřeměněných ivin, např. tuků ) 3. sniují produkci inzulinu 4. rozhodí hormonální rovnováhu ( tím způsobí např. zadrování vody, sníení aktivity títné lázy, atd..) 5. vstřebají-li se přes poruenou střevní sliznici působí přímo na receptory bílých krvinek a provokují je ke mnoení ( tím se vysvětluje vzestup počtu bílých krvinek po jídle, hlavně nevhodném ) 6. přejdou-li do krevního oběhu jsou příčinou potravinových nesnáenlivostí a alergií 7. jsou to účinné "mitogeny" - látky provokující buňky k nekontrolovatelnému mnoení ( nádor )
|