Dr.Petr Fořt, CSc. expert ve výivě
PROSTŘEDÍ - NÁHODA - IVOTNÍ STYL
Vechno tedy není jen OSUD, i kdy také NÁHODA můe být povaována za OSUD
Vliv náhody - příklad :
Je pravděpodobné, e jedinci krevní skupiny B ( nebo AB) jsou náchylnějí k Alzheimerově chorobě. Pravděpodobnost vzniku tohoto onemocnění se zvýí v důsledku úrazu hlavy.
Vliv ivotního stylu - příklad :
Jedinci krevní skupiny A mají vyí riziko vzniku některých typů rakoviny ( eny rakoviny prsu a mui rakoviny aludku ). Riziko u en zvyuje dlouhodobá konzumace nadbytku vysokotučných ivočiných produktů, u muů nadměrná konzumace masa a uzeniny za souběného působení dalích faktorů. Nositelé této krevní skupiny obou pohlaví mají vyí riziko pokud jsou vystaveni značnému psychickému stresu.
Vliv prostředí - příklad :
Jedinci vech krevních skupin mající geneticky vyí riziko vzniku rakoviny a pravděpodobně ji dostanou v případě ijí- li v chemicky silně znečitěném prostředí. Nelze vyloučit, e významný vliv má také elektromagnetické pole a "zemní záření" (radon ) a geopatogenní zóny. ( mimochodem je pravděpodobné, e geneticky je určen i dosaitelný věk jedince ) Teorie vlivu výivy na zdraví v souvislosti s krevními skupinami podrobněji
Základem je objev určitých látek převáně bílkovinového nebo glykoproteinového ( kombinace některých druhů cukru s bílkovinou ) či polysacharidového charakteru, ve větině potravin. Tyto látky dostaly název LEKTINY. Jejich nepříznivé působení nespočívá v jejich nestravitelnosti, ale v tom, e provokují imunitní ( obrannou reakci ) a jsou-li konzumovány opakovaně, způsobí chronický zánět střevní sliznice ( nejen ). Následně se poruenou střevní bariérou mohou dostat do krevního oběhu a být příčinou dalích problémů jak samotné lektiny, tak celá řada dalích látek, které - jednodue řečeno - tam nemají co dělat.
Lektiny napadají dva hlavní regulační orgány - mozek a ledviny. Tím mohou urychlit stárnutí. Pokození zaívacího traktu způsobí nejen alergizaci nebo zánětlivé onemocnění, ale současně zhorí přenos potřebných ivin a ochranných látek do tkání a tudí zhorí kvalitu výivy.
Podstatné na tom je, e nositelé jednotlivých krevních skupin se od sebe lií protilátkami proti určitým druhům lektinů obsaených ve stravě. Podrobněji si tyto látky popíeme v dalím pokračování. |