Ingredience: 1 kg malých ryb s drobnými kostmi
1/2 litru octa,
12 dkg soli, asi 1 kg ryb.
Do závitků -cibuli, mrkev a kyselé zelí.
Dále 2,5 dcl octa,
0,5 dcl citronové šťávy,
1 dcl přírodního vína,
1,5 litru vody,
2 ks bobkový list,
10 kul. pepř celý,
3 ks hřebíček,
5 ks nové koření,
2 tbl. umělé sladidlo,
1 lžička soli,
2 i více cibule nakrájené.
Popis přípravy: Na zavináče se nejlépe hodí malé ryby s drobnými kostmi, které se jinak těžko využijí. Jsou to např. plotice, cejn, okoun apod. Všechny drobné kůstky se úplně rozloží, zůstává jenom páteř a ta se dobře odstraní.
Nálev na rozložení kostí :
1/2 litru vody, 1/2 litru octa, 12 dkg soli, asi 1 kg ryb.
Ryby vykucháme, odřízneme hlavu, zbavíme šupin a rozřízneme kolem páteře. Tento polotovar naskládáme do hrnce tak, aby byly ryby ponořené, popř. zatížíme a necháme 5 dní uležet v chladnu. Po této době ryby vyjmeme, vykostíme zbytky kostí ( páteř ). Potom smícháme nakrájenou cibuli, mrkev a kyselé zelí, jednotlivé kousky stáčíme do zavináčů, které propíchneme párátkem. Tyto smotky potom vložíme zpět do hrnce a zalijeme marinádou.
Návod na přípravu marinády :
2,5 dcl octa, 0,5 dcl citronové šťávy, 1 dcl přírodního vína, 1,5 litru vody, 2 ks bobkový list, 10 kul. pepř celý, 3 ks hřebíček, 5 ks nové koření, 2 tbl. umělé sladidlo, 1 lžička soli, 2 i více cibule nakrájené.
Vše bez vína 5 minut povařit, pak přidat víno. Studené se toto nalije na ryby, které musí být v nálevu celé potopené. Hrnec se uloží do chladna, nejlépe dolů do lednice. Po 7 dnech vyjmeme a můžeme konzumovat.
Kategorie:Saláty | Autor:Lubomír Hron |
|