Ingredience: kapr 1 ks
sůl
máslo 60 g
strouhanka 2 lžíce
plec vepřová 200 g
slanina 20 g
žemle 1 ks
mléko
vejce 1 ks
petrželka
pažitka
cibule
pepř mletý
muškátový květ
Popis přípravy: Z kapra odstraníme šupiny, ploutve, oči a žábry, kapra vykucháme,
opláchneme, uvnitř osolíme, naplníme a otvor sešijeme bílou nití.
Kapra osolíme i na povrchu, položíme na alobal silně potřený
máslem a zabalíme. Vložíme jej na pekáček a pečeme 40 minut.
Poté alobal rozstříhneme, rozevřeme, kapra posypeme strouhankou,
pokapeme rozehřátým máslem a pečeme ještě asi 5 minut, až je
strouhanka chřupavá. Kapra z trouby vyjmeme, po 5 minutách
rozdělíme na porce a podáváme.
Příloha: vařené brambory a zeleninový salát.
Nádivka: Žemli pokrájíme na plátky, pokropíme několika lžícemi
mléka a necháme prosáknout. Vepřové maso, slaninu a žemli
umeleme, přidáme vejce, drobně pokrájenou petrželku, pažitku a
cibuli, koření (pepř, muškátový květ), sůl a promícháme.
|