|
|
| Ingredience: máslo 1 lžíce
kakao práškové 10 g
chile parika pálivá
cukr krystal 1 lžíce
mléko
sůl
vanilkový lusk
skořice mletá
pepř jamajský -nové
med 1 lžíce
vejce 2 ks
Popis přípravy: V kastrůlku na mírném ohni rozpustíme v másle kakao nebo hořkou
čokoládu na vaření, chile a cukr, odstavíme, zalijeme mlékem,
promícháme a znovu uvedeme do varu na plotýnce nebo ve vodní
lázni. Přidáme ostatní přísady a za neustálého míchání chvíli
povaříme a těsně pod bodem varu bohatě našleháme. Vyjmeme
vanilku a do poháru přidáme celý žloutek.
Motecuhzoma, řečený Montezuma, byl předposlední mexický
aztécký panovník, vzdal se dobyvateli Hernandu Cortésovi.
O Motecuhzomovi se tradovalo, že za den vypil tohoto svého
oblíbeného nápoje několik desítek pohárů, víc, než je Angličan
zvyklý vypít čaje!
Posledním panovníkem Aztéků po Motecuhzomovi byl Cuauhtémoc,
který se Cortésovi nevzdal, burcoval svůj lid k odporu, ale nakonec
na Yucatánu jej Cortésova moc dostihla a udolala.
|
| Ingredience: pomeranč 4 ks
ocet estragonový
olej
sůl
chile parika pálivá mletá
chilipulver, chili powder 1 lžička
salát hlávkový 1 list
cibule 1 ks
Popis přípravy: Pomeranče důkladně oloupeme, rozdělíme na dílky, šikmo
nakrájíme na tenké plátky a dáme do misky. Oloupanou cibuli
rozkrojíme po délce napůl a půlky nakrájíme na tenké plátky, které
v ruce rozemneme a jednotlivé segmenty od sebe oddělíme.
Přidáme k pomerančům, zakápneme octem, olejem, osolíme,
okořeníme pálivou a aromatickou paprikou, přidáme na nudličky
sekané listy hlávkového salátu, promícháme a hned podáváme.
|
| Ingredience: olej
maso hovězí 1 kg
pepř mletý
chilipulver, chili powder 1 lžíce
cibule 3 ks
paprika zelená velká 1 ks
česnek 3 stroužek
sůl
tortillas 12 ks
Popis přípravy: Ze svíčkové nakrájíme plátky jako na bifteky (asi 2 cm silné), v
míse promícháme olej s chilipulverem (pod tímto názvem se v
dozičkách prodává směs mleté aromatické mexické chile papričky
guajillo s glutamanem a sušeným česnekm, podobná je směs
cajun), přidáme bifteky, dobře promícháme a necháme minimálně 2
hodiny, nejlépe přes noc zaležet. Nemáme-li chilipulver, použijeme
chile papriku pálivou mletou, přidáme trochu dobromysli a drceného
kmínu, prolisujeme jeden stroužek česneku a utřeme.
Oloupeme cibuli a česnek, cibuli nakrájíme na plátky, česnek
rozdrtíme, očištěnou papriku nakrájíme na proužky.
V pánvi rozpálíme trochu oleje a bifteky postupně po obou
stranách opečeme. Opečené dáváme na prkénko, kde je nakrájíme
na proužky silné 2 cm. Pak do pánve přidáme olej, rozpálíme a
přidáme papriky a cibuli a osmažíme až papriky měknou a cibule se
chystá zlatovět. Přidáme česnek, trochu za stálého míchání
osmažíme, teprve teď osolíme, přidáme nakrájené maso a všechnu
šťávu, kterou na prkénko vypustilo, znovu opečeme, dochutíme a
podáváme s torillami (tortilly se občas dostanou opečené a
dehydratované buď samotné, nebo jako součást mexických
"Tacos" v krabici).
|
| Ingredience: špek 150 g
cibule 1 ks
fazole červené v konzervě 3 -
sýr sirenje 200 g
Popis přípravy: V hlubší pánvi vysmahneme špek nakrájený na kostičky a na něm
osmažíme hrubě sekanou cibuli dosklovata. Přidáme fazole s
veškerou tekutinou a na prudkém ohni osmažujeme, až se nám
začnou lepit. Odstavíme, a šťouchátkem na brambory nebo
odpěňovačkou je rozmačkáme. Dáme zpět na oheň a na mírném
ohni je za neustálého míchání přivedeme do stadia, kdy se začínají
vysušovat. Teprve tehdy je dáme na vyhřáté talíře a ozdobíme
rozmělněným sýrem.
|
| Ingredience: těsto listové 1 balíček
cukr krystal 100 g
skořice mletá
tuk
Popis přípravy: Listové těsto rozválíme a nakrájíme na proužky asi 1x7 cm.
Proužky dáváme na vymaštěný pekáč tak, že polovinu proužku
jednou otočíme a naznačíme tvar mušle. Pečivo posypeme
krystalovým cukrem, smíchaným se skořicí, a pečeme v horké
roubě asi 20 až 25 minut.
|
Další nalezené recepty:
Software ZDARMA
|
Všechny recepty naleznete také v tomto programu zcela zdarma.
Elektronická kuchařka ZDARMA.
Šikovný program pro Vaši kuchyni zdarma.
Rychlé přidávání a vyhledávání receptů.
Možnost jednoduchého doplnění receptu obrázky.
Možnost importu různých objektů (obrázky,tabulky,grafy)
Velmi snadné ovládání, maximální komfort, praktické využití.
Uživatelsky příjemné prostředí i pro nezkušené uživatele.
Vytváření vlastních kategorií
Filtrování receptů
Hodnocení receptů
Možnost ukládání receptů do MSWord souboru
Databáze několika stovek receptů.
Možnost aktualizace databáze z internetu
Zálohování databáze
Plánování jídelníčku na celý měsíc
Automatické plnění a tisk nákupního lístku
Nápověda
|
|
|
|
|
|