|
|
Výpis kategorie: Hlávkové zelí |
| Ingredience: máslo 1 lžíce
kakao práškové 10 g
chile parika pálivá
cukr krystal 1 lžíce
mléko
sůl
vanilkový lusk
skořice mletá
pepř jamajský -nové
med 1 lžíce
vejce 2 ks
Popis přípravy: V kastrůlku na mírném ohni rozpustíme v másle kakao nebo hořkou
čokoládu na vaření, chile a cukr, odstavíme, zalijeme mlékem,
promícháme a znovu uvedeme do varu na plotýnce nebo ve vodní
lázni. Přidáme ostatní přísady a za neustálého míchání chvíli
povaříme a těsně pod bodem varu bohatě našleháme. Vyjmeme
vanilku a do poháru přidáme celý žloutek.
Motecuhzoma, řečený Montezuma, byl předposlední mexický
aztécký panovník, vzdal se dobyvateli Hernandu Cortésovi.
O Motecuhzomovi se tradovalo, že za den vypil tohoto svého
oblíbeného nápoje několik desítek pohárů, víc, než je Angličan
zvyklý vypít čaje!
Posledním panovníkem Aztéků po Motecuhzomovi byl Cuauhtémoc,
který se Cortésovi nevzdal, burcoval svůj lid k odporu, ale nakonec
na Yucatánu jej Cortésova moc dostihla a udolala.
|
Salát z červeného zelí s jablkem |
| Ingredience: zelí hlávkové 300 g
jablka 1 ks
cibule 1 ks
citron 1 ks
olej
ocet
sůl
petržel zelená
Popis přípravy: Očištěné, na nudličky nakrájené zelí spaříme, necháme okapat a
vychladnout. Jablko oloupeme a hrubě nastrouháme. Cibuli drobně
nakrájíme a vše smícháme. Zakapeme olejem, ochutíme citronovou
šťávou a osolíme. Vše dobře promícháme a necháme uležet v
chladničce. Podáváme ozdobené snítkou petrželky.
|
Zelí s červenou řepou a křenem |
| Ingredience: zelí hlávkové 500 g
řepa červená 1 ks
křen 70 g
citron 1 ks
olej
sůl
výhonky řeřichy dánské
Popis přípravy: Zelí nastrouháme na jemné nudličky, spaříme, prosolíme a
zakapeme olejem. Červenou řepu uvaříme ve slupce. Po
vychladnutí ji oloupeme a nastrouháme na nudličky. Křen
nastrouháme na jemno a smícháme se lžičkou octa nebo citronu a
přidáme k základním surovinám. Vše dobře promícháme a necháme
odležet alespoň jednu hodinu v chladničce. Před podáváním
posypeme pokrájenými výhonky řeřichy nebo sojovými klíky. Velice
výživný salát vhodný pro podzimní chřipkové období.
|
| Ingredience: zelí hlávkové 300 g
sýr tofu 100 g
ředkvičky 4 ks
kopr 2 snítka
olivy 4 ks
olej
ocet
sůl
Popis přípravy: Zelí nakrouháme, spaříme a osolíme. Kopr jemně nasekáme a
přidáme k zelí, zakapeme olejem, okyselíme a nakonec přidáme na
kostičky nakrájený sójový sýr tofu. Před podáváním jednotlivé
porce ozdobíme olivou nebo ředkvičkou.
|
Zelný salát s kukuřicí a žampiony. |
| Ingredience: zelí hlávkové 300 g
žampiony 70 g
kukuřice 2 ks
česnek 5 ks
olej
ocet
sůl
Popis přípravy: Kukuřici vložíme do většího množství vařící vody, teplotu snížíme,
asi 10 minut necháme táhnout, pak vyjmeme a necháme
vychladnout. Ostrým nožem oddělíme zrna z vřetena palic a
vsypeme je do salátové mísy. (Pokud nemáme kukuřici čerstvou,
použijeme zrnka sterilovaná nebo zmražená.) Zelí nakrouháme na
tenké nudliky a přidáme ke kukuřici. Žampiony spaříme, oloupeme
a povaříme. Nakrájíme na plátky a přidáme k ostatním surovinám.
Můžeme také použít pro snažší přípravu žampiony sterilované,
krájené. Vše promícháme ochutíme na plátky nakrájeným esnekem,
zakapeme olejem, osolíme a okyselíme. Na každou porci nasypeme
sekanou esnekovou nať.
|
Další nalezené recepty:
Software ZDARMA
|
Všechny recepty naleznete také v tomto programu zcela zdarma.
Elektronická kuchařka ZDARMA.
Šikovný program pro Vaši kuchyni zdarma.
Rychlé přidávání a vyhledávání receptů.
Možnost jednoduchého doplnění receptu obrázky.
Možnost importu různých objektů (obrázky,tabulky,grafy)
Velmi snadné ovládání, maximální komfort, praktické využití.
Uživatelsky příjemné prostředí i pro nezkušené uživatele.
Vytváření vlastních kategorií
Filtrování receptů
Hodnocení receptů
Možnost ukládání receptů do MSWord souboru
Databáze několika stovek receptů.
Možnost aktualizace databáze z internetu
Zálohování databáze
Plánování jídelníčku na celý měsíc
Automatické plnění a tisk nákupního lístku
Nápověda
|
|
|
|
|
|